tisdag 14 april 2009

Godis för vem ?

Vad är det egentligen vi stoppar i oss när vi trycker in godis i munnen.
Visst är godis gott. Nyttigt ? Nje, knappast. (Jo det händer att jag äter godis).


Men vad får vi i oss.

Jag skall googla lite för att se om vi kan få lite klarhet vad vi utsätter kroppen för när vi tuggar på den där goda karamellen.

Det första som dyker upp är azo färgämnena som en massa godis innehåller.
Eu har tydligen godkänt färgämnen som i Sverige tidigare varit på väg att bli förbjudna (Heja EU).

En del av dessa Azo färgämnen är:
E102 (Tartrazin), E110 (Solnedgångsgul), E122 (Azorubin), E123 (Amarant), E124 (Ponceau 4R), E129 (Allurröd), E151 (Lysande svart), E154 (Brun FK), E155 (Brun HT) och E180 (Litholrubin).
Man kanske skulle kontrollera om det finns i något av godiset man ger till sina barn.

Ämnet E128 (Röd2g) har nyligen förbjudits då det ansågs vara cancerframkallande.

I alla fall, EFSA's vetenskapliga panel har med hjälp av externa experter gjort en utvärdering (Experter som kanske är sponsrade av godistillverkare ?).
Dom har i alla fall kommit fram till att det inte finns någon anledning att ändra värdet för det rekommenderade dagliga intaget eller att införa förbud av dom testade färgämnena.
Utvärderingen visar vidare att det finns begränsade bevis för små effekter hos vissa barn. Samtidigt är det oklart hur den eventuella kopplingen mellan färgämnena och barns hyperaktivitet ser ut.

Livsmedelverket som förordade ett förbud mot azofärgerna så sent som i maj 1999 har alltså nu bytat sida och går helt på EFSA'a linje. Dom anser nu att bevisen för skadeverkningar inte anses vara tillräckligt starka.

Hmm, det luktar pengar i bakgrunden tycker jag.
Färgämnena som inte gör ett dugg nytta till smaken av godis skulle ju lätt kunna plockas bort.
Men icke, för när vi handlar godis så blir det ju gärna så att vi handlar med ögonen också.

Ok, så nu vet vi att mängder av godiset som vi själva äter och ger till våra barn innehåller färger som kan vara hälsovådliga enligt vissa.

Jag kommer själv ha en lite studie här hemma då vi misstänker att antingen godis eller läsk får vår sons mage att bråka. Vi har en regel här hemma så att våra barn bara får godis och läsk på helgerna, då främst på lördagen. Varje helg när han fått godis och läsk så börjar han med att säga att han har ont i magen. Han blir sen lös i magen. Vi har testat och uteslutit lite annan mat och dricka, och nu har det kommit till godiset och läskens tur.
Han blev ju måttligt road när vi berättade att det kunde vara godiset och läsken som gjorde detta med honom. För han älskar ju godis och gillar att dricka läsk. Men jag tror han har förstått ändå att vi måste ju kolla upp var problemet ligger.

Men vidare nu, vad innehåller godis mer ?
Om det står E 120 Karmin eller E 904 Shellack på innehållsförteckningen på det godis du äter så grattis till dig. För då har du mumsat i dig härliga löss rester. Mmm, yummi.
Gelatin innehåller kanske det mesta godiset man proppar i sig. Vet du vad det är ?
Det är svinsvål (Slakteriavfall) som rensats, kokats och blekts som sen hamnar i godiset.
Gott gotti gott gott.

Vidare så innehåller ju godis socker i en massa olika varianter, och socker är väl inte så där jätte nyttigt i större mängder.

Men vad skall man göra, godis är ju gott.
Är man inte äckelmagad så bringar ju inte lite löss och slakteriavfall skräck i att stoppa godis i munnen. Men varför inte få tillverkarna att ta bort onödiga saker som färgämnen som inte behövs egentligen.

Ja drömma går ju, för i slutändan som handlar det ju bara om en sak.
PENGAR.
Tillverkaren skiter i om du blir fet eller sjuk så länge pengarna trillar in på deras bank.

Tror ni nu inte på det jag har skrivit, så är det bara att googla, där hittar du det mesta.

L2UA - Candyman

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar